Haftasonu, bir Japon kanalı NHK World’deki bir program- The Professionals- Japonya’da farklı alanlarda çalışan profesonelleri anlatıyor. Geçen haftasonu yayınlanan bölümde, Fukui Üniversitesinde çalışan Çocuk Nöroloğu Dr. Akemi Tomoda’yı anlatıyordu. Dr. Tomoda hiperaktivite, otizm, şiddete maruz kalmış,davranış bozukluğu olan çocuklar ve aileleriyle çalışıyor ve aileleri iyileştirerek çocukları iyileştirmeyi hedefliyor.
Dr. Tomoda’nın hikayesi lise yıllarında yaşadığı bir olay ile başlıyor. Yakın bir kız arkadaşı okulda devamsızlık yapıyor.O zaman lise öğrencisi olan Dr Tomoda, arkadaşının evine giderek ona neden okula gelmediğini soruyor, gelmesi gerektiğini söylüyor fakat arkadaşını bir türlü ikna edemiyor ve bu olay onu çok etkiliyor.
Yıllar sonra Tıp Fakültesinden Mezun olup genç bir doktor olarak çalımaya başladığında, bazı hastaları ile ilgili yapacak bir şeyi kalmadığını söyleyip, hastaları başka doktorlara gitmeye başlayınca çok morali bozuluyor. Tam o günlerde bir anne, kızının okula gitmek istememesi nedeniyle ona başvuruyor. Anne ile konuşmaya başladığında, babanın kızına şiddet uyguladığını öğreniyor. Baba ise o günlerde işten atılmış ve işsiz kalmış. Bu duyan Tomoda anneye,eşiyle ilgilenmesini, onu dinlemesini ve ona destek olmasını söylüyor , esas konunun kızı değil eşi olduğunu söylüyor.
O günden sonra Dr. Tomoda’nın bakış açısı değişiyor, ebeveynlerle ilişki kurmaya odaklanıyor. Çocukların muayenesi esnasında rahat bir sohbet ortamı yaratarak, anne babaları rahatlatıp, onların çocuklarına olan davranışlarını değiştirmeyi ve bu şekilde çocukların gelişiminde ilerleme sağlamayı hedefliyor. Çünkü ebeveynler değiştiğinde; çocuklar değişiyor. Bu bakış açısı gerçekten çok etkili oluyor, çalışmalarını tarama teknikleri ile izlerken, takip ettiği çocukların beyinlerinde MR görüntülerinde beyin faaliyetlerinde değişiklikler, gelişmeler ile çalışmalarını belgeliyor.
Harvard Üniverisitesi’nde okuduğu dönemde yaptığı araştırmalar ve MR görüntülemelerinde, aile içi şiddete maruz kalan çocukların beyninde duygularla ile ilgili bölümde ( prefrontal cortex) küçülme tespit ediyor.Ne yazık ki bu durumda olan çocukların beyninde küçülme gerçekleşiyor. Bu durum çocuğun bulunduğu ortamın düzeltilmesi , davranışlarının, eylemlerinin övgü yoluyla desteklenmesi ile tersine çevrilebiliyor. Çocukların bulunduğu ortamları, onların yanındaki ebeveynlerin davranışlarını değiştirdiklerinde, çocukların davranışları da değişiyor , beyinleri de.
Dr. Tomoda ilaçların tam tedaviyi sağlamadığını söyleyerek, aileleri destekleyerek çocukların gelişimini sağlıyor ve aileleri hiç bir aşamada yalnız bırakmıyor.
Endişelerini bana bırak diyor Dr Tomoda anne babalara, çocuğunun tedavisi için ne gerekiyorsa ben yapacağım diyor. Dr. Akemi Tomoda çocukları tedavi ederken anne- babalarla sohbet ederek onları rahatlatarak, kendi yaşadıklarından,hatalarından örnek vererek terapi yaparak, yol alıyor.Dr Tomodanın tutkulu bir şekilde, sanki büyük bir kar kütlesini yavaş yavaş eritir gibi sabırla ailelere yaklaşması çocukların gelişimini sağlıyor. Anne mutlu ise çocuk da mutlu diyor.
Japonya’dan gelen bu hikaye, çocuklarımız ile ilgili hepimizin ortak noktaları, yaşadığı durumlar ve sonuç veren yaklaşımlar ile güzel bir örnek. Televizyonda tanımaktan memnun olduğum Dr Dr.Akemi Tokoda ile ilgili bilgi ve programın linkini paylaşıyorum.
http://t-profile.ad.u-fukui.ac.jp/profile/en.20041317a1f67414520e17560c007669.html#Name
https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/tv/professionals/20190210/4003106/?fbclid=IwAR1pOWDYuF2jfEPWXo-lfxJ4kuqUq0ghAdp0jvewc-AQcO8OYvvQAQ3KW1o